Selvä enemmistö suomalaisista kantaa huolta ilmastonmuutoksesta. Enemmistö meistä myös haluaa vahvempia ilmastotoimia ja katsoo Suomen voivan toimia edelläkävijänä.

Kuntavaalien kynnyksellä on hyvä pohtia, miten paikalliset päättäjät voivat vastata suomalaisten toiveeseen. Myös Satakunnassa voidaan tehdä paljon tarttumalla erityisesti kolmeen mahdollisuuteen.

Kärjessä on energia. Fossiiliset tuontipolttoaineet sähkön ja lämmön tuotannossa on korvattava kotimaisella ja vähäpäästöisellä energialla. Kuntien omistamien energiayhtiöiden valinnat ovat suoraan paikallisten päättäjien käsissä.

Kunnat voivat myös kannustaa meitä asukkaita fiksuihin energiaratkaisuihin. Pelisäännöt aurinkopaneelien ja lämpöpumppujen asentamiseksi pitää tehdä mahdollisimman helpoiksi, ja asukkaille pitää tarjota tietoa kestävistä energiavaihtoehdoista.

Vihreät ei kannata ydinvoiman lisärakentamista. Sen sijaan nykyisiä voimaloita voi ja kannattaakin käyttää tuottamaan sähköä niiden turvallisen käyttöiän päähän. Sillä välin voidaan rakentaa kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan perustuva talous.

Toinen ilmastotyön avain on ruoka. Naudanlihan ja maitotuotteiden käytön kohtuullistaminen leikkaa sekä arjen hiilijalanjälkeä että keventää Itämeren kuormitusta – ja vieläpä kohentaa terveyttä samalla.

Kunnissa päätetään siitä, tarjotaanko verorahoitteisissa palveluissa ilmastoa säästävää ja terveyttä edistävää ruokaa. Kouluissa ja palvelutaloissa pitää olla tarjolla kasvispainotteista ja maittavaa ruokaa.

Kärkikolmikkoon yltää myös liikenne. Kunnat voivat osaltaan edistää sujuvia, nopeita ja kohtuuhintaisia bussi- ja junayhteyksiä. Näin yhä useampi meistä voi valita liikkumiseen vähäpäästöisen joukkoliikenteen.

Satakuntalaiset kaupungit ja kunnat ovat pyöräilyyn ja kävelyyn passelin kokoisia. Turvallisilla pyöräteillä ja kunnollisella talvikunnossapidolla voidaan kannustaa kuntalaisia liikkumaan lihasvoimin. Jälleen ilmaston varjeleminen ja kansanterveys paiskaavat kättä.

Satakunnassa yli puolet ihmisistä asuu kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen kuuluvissa kunnissa. Nämä HINKU-kunnat, kuten Rauma ja Pori, ovat sitoutuneet leikkaamaan ilmastolle haitallisia päästöjä muuta maata ripeämmin. Toivottavasti muut satakuntalaiset kunnat liittyvät joukkoon pian.

Kuntavaaleissa on hyvä tilaisuus antaa lisätuulta ilmastotyön purjeisiin. Valtuustoihin kannattaa valita päättäjiä, jotka ovat valmiita kantamaan ilmastovastuunsa.

Marianna Hanni
Rauman Vihreiden varapuheenjohtaja, kuntavaaliehdokas

Oras Tynkkynen
Vihreiden kansanedustaja 2004-15

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Länsi-Suomen mielipiteenä 22.2.2017