Näin itsenäisyyspäivänä on hyvä miettiä mitä suomalaisuus tarkoittaa itse kullekin ja mikä antaa meille syyn olla ylpeitä omasta maastamme ja pienestä sisukkaasta kansastamme, joka täällä kylmässä ja pimeässä joka joulukuu juhlii syntymäpäiväänsä.

Minulle suomalaisuus tarkoittaa jokaiselle suotua mahdollisuutta nauttia puhtaasta ja monipuolisesta luonnosta. Minulle se tarkoittaa jokamiehenoikeutta kulkea, marjastaa ja sienestää ympäristöä vahingoittamatta. Minulle suomalaisuus tarkoittaa puhdasta hengitysilmaa ja puhdasta vettä.

Minulle suomalaisuus tarkoittaa jokaiselle mahdollista, ilmaista, valtion tukemaa koulutusta. Se tarkoittaa jokaisen mahdollisuutta opiskella erilaisista elämäntilanteista ja lähtökohdista riippumatta. Minulle suomalaisuus tarkoittaa vanhemmille mahdollisuutta jäädä vastasyntyneen lapsen kanssa kotiin pelkäämättä työpaikan menetystä. Minulle suomalaisuus tarkoittaa myös sosiaaliturvaa ja ilmaista terveydenhuoltoa kaikille. Minulle suomalaisuus tarkoittaa sitä, että valtio huolehtii omistaan.

Minulle suomalaisuus tarkoittaa helppoa hiljaisuutta yleisessä saunassa. Minulle suomalaisuus tarkoittaa jääräpäistä sisua rakentaa maailmanluokan yritys tyhjästä. Minulle suomalaisuus tarkoittaa sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta, mikä syntyy kahden suomalaisen sattumalta tavatessa maailman toisella puolen.

Näistä syistä voin sanoa olevani ylpeä suomalainen ja siksi tahdon olla mukana rakentamassa entistä parempaa Suomea ihan kaikille.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää 2016

Marianna Hanni, Rauman Vihreät ry hallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas